Як правильно носити рюкзак?

Рюкзак вважається одним із найпрактичніших аксесуарів для дорослих та дітей. Він по праву зайняв окреме місце у гардеробі та служить для перенесення речей залежно від виду аксесуара. У сучасну епоху безлічі гаджетів рюкзак став універсальним засобом для перенесення. Тому його успішно поєднують зі строгими діловими речами та іншими актуальними стилями.

Як не можна носити рюкзак?

Популяризація рюкзаків призвела до того, що їх стали носити й дорослі, й діти, не завжди знаючи як правильно ними користуватися без шкоди для здоров’я. Перед тим як придбати цей практичний аксесуар, ознайомтеся з його основними видами. Це допоможе зрозуміти особливості правильного використання. Сред основних видів рюкзаків:

  • міські;
  • спортивні;
  • трекінгові;
  • шкільні;
  • експедиційні;
  • універсальні.

Міські моделі виготовляють об’ємом до 25 літрів. Вони підходять для перенесення дрібних речей, гаджетів, документів та змінного спортивного одягу. Вони мають відділення для пляшки з водою, кишені для смартфонів та іншої техніки.

Експедиційні моделі призначені для тривалих походів. Вони мають жорстку раму та поясну підвіску. Їхня місткість варіюється від 50 до 100 літрів. Ці вироби шиють надміцними, щоб можна було переносити у них важкі предмети та вантажі.

Трекінговий варіант, як і туристичний, також підходить для тривалих походів та далеких поїздок у гірську місцевість. За місткістю вони також схожі на туристичні, мають жорстку спинку та можливість регулювання під свій зріст. Це найуніверсальніша модель на всі випадки життя.

Спортивні моделі умовно поділяються на мульти та вело моделі. Мульти рюкзак виглядає як рятувальний жилет, що щільно прилягає до тіла. На ньому розміщено безліч кишень та підвісок. Таким чином, можна дістати будь-яку необхідну річ. Вело рюкзаки є виробами невеликих розмірів з гарною аеродинамікою. Часто їх шиють із сітчастою спинкою.

Шкільні моделі представлені різною конструкцією, дизайном та габаритами. Вони бувають:

  • каркасними з ортопедичною та з жорсткою спинкою;
  • напівкаркасні із щільними подушками;
  • мішкоподібні;
  • м’які з анатомічною спинкою;
  • портфелі.

Каркасні моделі з ортопедичною спинкою та напівкаркасні ранці випускають для молодших школярів. Для середньої та старшої школи підійдуть м’які з анатомічною спинкою, портфелі та напівкаркасні рюкзаки. Мішкоподібний варіант підходить для перенесення змінного взуття та спортивного одягу.

Від виду вибраного рюкзака залежить правильність його носіння та використання. Однак є деякі загальні помилки того, як не правильно носять рюкзаки. Найпоширеніша помилка у дорослих і дітей — це носити ранець на одному плечі. Цим грішать багато школярів, використовуючи лише одну лямку. В результаті йде підвищене навантаження на одне плече, що псує поставу і призводить надалі до болів у спині, шиї та плечах у дитини.

Міф, що достатньо періодично надягати ранець на інше плече, призводить до додаткового нерівномірного навантаження на кісткову систему та м’язи. Це може призвести до розвитку сколіозу.

Також частою помилкою є низьке розташування рюкзака на спині. Багато хто спеціально слабшає лямки, щоб швидше і зручніше їх одягати щоразу. Ранець виявляється низько на спині, що веде до нахилу вперед. В результаті створюється тиск на поперек.

Як носити рюкзак?

Вибравши собі або своїй дитині рюкзак, обов’язково почніть носити його правильно з самого початку. Для кожного виду рюкзака є свої нюанси його використання та носіння. Насамперед, розглянемо правильні способи перенесення шкільного ранця. Пам’ятайте, що дитині може знадобитися контроль правильного носіння протягом кількох тижнів, поки це не увійде до неї у звичку. Основні рекомендації для школярів:

  1. Завжди одягати обидві лямки і носити ранець на обох плечах.
  2. Носити регульовані ремені, щоб портфель не виходив за рамки талії. Підігнати лямки потрібно так, щоб ранець прилягав до спини на 10 см вище за поперек.
  3. Застібати поясні лямки, щоб не було ковзання ранця.
  4. Дотримуватися порядку розміщення речей всередині рюкзака. Тяжкі предмети потрібно складати ближче до спини, зошити — далі від неї. У кишені краще класти пенал та іншу канцелярію.
  5. Якщо дитина взяла у школі додаткові книжки, їх понести у руках.

Додатково зазначимо, що для дітей краще купувати рюкзаки з жорстким дном. Це дозволить не провисати вмісту та зручно розміщуватися усередині виробу. Періодично перевіряйте положення лямок та фіксаторів. Вони згодом можуть втрачати симетричність.

Лікарі встановили, що максимальна вага ноші для дорослої людини має становити не більше ніж 20% маси тіла. Наприклад, якщо дівчина важить 60 кг, то максимально на спині вона може носити рюкзак із вмістом трохи більше 12 кг. Для дітей молодшого шкільного віку вага ноші має становити трохи більше 10%, інших школярів — трохи більше 15%.

Похідні рюкзаки повинні бути з м’якими лямками, щоб уникнути болю в плечах та шиї. Класти в них потрібно найнеобхідніші предмети і правильно збирати вантаж. Найважчі речі укладаються ближче до спинки. Якщо носити рюкзак правильно, то зменшиться ризик появи болю у спині, шиї та плечах.

Як правильно налаштувати рюкзак?

Після того як ви вибрали та купили рюкзак, його необхідно відрегулювати. Регулювання виробу досить просте, проте його потрібно періодично повторювати. Для комфортної експлуатації аксесуара потрібно виконати такі дії:

  1. Заповніть продукт речами.
  2. Розпустіть шлейки.
  3. Одягніть аксесуар, бажано зі столу, не згинаючи спину.

Відрегулюйте шлейки на ременях. Важливо, щоб лямки були затягнуті на одному рівні, а виріб щільно прилягав до спини. Також ремені не повинні перетискати шкіру.

Регулювання починається з ременя на рівні кісток тазу. Потім плавно затягнути лямки на плечах, потягнувши вниз ремінь. Контролюйте навантаження за рахунок рівномірного розподілу.

Якщо ви регулюєте виріб дитині, то перевірте, щоб ширина ранця не була більшою за його тулуб. Ранець не повинен стирчати з боків. Довжина виробу має бути до талії, не виходячи за стегна.

Для перевірки прикріпіть тазостегнове кріплення і подивіться на плечові лямки. Між плечовим кріпленням та плечима не повинно бути проміжку. Верхня грань ранця не повинна бути вищою за рівень плечей. Фіксатори не повинні бовтатися. Нехай дитина пройдеться, щоб переконатися, що аксесуар залишається нерухомим і не заважає рукам.

Дотримуючись простих рекомендації про те, як правильно носити та регулювати рюкзак, ви легко уникнете негативних наслідків його експлуатації та збережете собі гарну поставу та здоров’я.

Кешбек зараховується у вигляді бонусів на рахунок учасника програми лояльності:

  1. Активний через 14 днів після начислення.
  2. Баланс можна перевірити в особистому кабінеті у розділі «Загальна інформація»
  3. Накопиченими бонусами можливо оплатити до 50% вартості наступної покупки.