10 порад для гарного сну в літаку

Якщо вам хоч раз доводилося здійснювати тривалий переліт, то ви знаєте, наскільки утомливим він може виявитися. Але є люди, які, навіть перетинаючи півсвіту, залишаються бадьорими і готовими до підкорення будь-яких вершин. Як їм це вдається? Відповідь очевидна - сон під час польоту! Однак не всім людям вдається виспатися в літаку, адже багато хто просто не може заснути. Щоб вирішити цю проблему, ми підготували 10 універсальних порад, як комфортно спати під час польоту, незалежно від класу обслуговування.

Топ-10 лайфхаків, які допоможуть відпочити в літаку

Сон в літаку

Число 10 діє на нас магічно, саме тому ми вибрали десяток головних, на наш погляд, порад, які стануть підмогою для комфортного сну на борту:

  1. ретельно вибирайте місце в салоні;
  2. одягайтеся зручно;
  3. пийте воду;
  4. відрегулюйте крісло;
  5. візьміть додаткові речі для сну;
  6. робіть розминку;
  7. харчуйтеся правильно;
  8. візьміть з собою навушники;
  9. покладіть в ручну поклажу все цінні речі;
  10. виберіть зручне положення.

Одні поради можуть здатися досить очевидними, інші змусять знизати плечима від здивування. Щоб не було недомовленостей, давайте детально проговоримо кожний пункт.

Місце

Найкраще місце, звичайно ж, у вікна. Там ви зможете відпочити максимально зручно, одна справа спертися на стінку літака, зовсім інше - розгойдуватися від сусіда до сусіда. До того ж, якщо ви будете сидіти посередині або у проході, пасажири будуть постійно турбувати вас, снуючи туди-сюди по салону. Який вже тут сон. А поки ви ще не заснули, можна насолоджуватися чудовими краєвидами через ілюмінатор.

Одяг

Ставтеся до подорожі літаком не як до світського рауту, а як до звичайної дороги, де комфорт важливіше вишуканості. Ви ж не надягнете в потяг або автобус спідницю-олівець або завужені брюки. Одяг в стилі спорт або кежуал НЕ буде сковувати ваші рухи і дозволить прийняти зручне положення для засипання. Також потурбуйтеся про багатошаровості вбрання. Якщо температура в салоні змінитися, ви завжди зможете зняти або надіти річ. Також в досягненні комфорту можуть допомогти теплі шкарпетки - вони дозволять скинути взуття, не замерзнувши при цьому.

Вода

Під час тривалого перельоту організм відчуває зневоднення. Розв'яжіть цю проблему, взявши з собою пару пляшок води (але тільки після проходження огляду). Так ви зможете поповнити водний баланс, не чекаючи стюардес, та й порції води в салоні досить малі, щоб напитися. При цьому краще відмовитися від чаю і кави, так як вони стануть перешкодою на шляху комфортного сну.

Крісло

Не соромтеся регулювати крісло, побоюючись косих поглядів сусідів ззаду. Далекий переліт може стати справжнім випробуванням, від якого затікають шия і ноги, а також ломить спину. Всього цього можна уникнути, відкинувши спинку крісла. Відразу візьміть плед і подушку, навіть якщо в салоні не холодно. Ковдру можна згорнути і покласти під поперек, що значно знизить навантаження на спину і все тіло.

Речі

Залиште ноутбук і пару важких томів Толстого в багажі. Замість цього наповніть сумку корисними для сну речами. Серед цих аксесуарів варто виділити біруші, маску на очі, подушечку для шиї. Перші допоможуть позбутися зовнішнього шуму, друга вбереже очі від смартфона, яким пасажир на сусідньому сидінні буде світити весь політ, а третя зафіксує голову в правильному положенні, вберігши шию від затікання. З такими речами навіть економ-клас стане ідеальним місцем для відпочинку.

Розминка

Заходячи в салон літака, багато пасажирів поспішають плюхнутися в крісло, проводячи в сидячому положенні кілька годин поспіль. Це не дуже зручно, так як порушується циркуляція крові, що призводить до затікання кінцівок. Перед розміщенням краще зробити невелику розминку, до того ж існують пам'ятки для клієнтів авіакомпаній з уроками для розминки в сидячому положенні. Та й лікарі стверджують, що після фізичних вправ спиться набагато краще.

Харчування

А ви знали, що на висоті у людини притупляються смакові рецептори? Саме тому перевізники намагаються годувати своїх клієнтів їжею зі збільшеною дозою приправ і солі. Чи не найкращий спосіб підготувати організм до сну. Краще віддати перевагу нежирному йогурту, овочам, фруктам та іншій корисній їжі. Не варто наїдатися, так як на повний шлунок і в домашньому ліжку заснути важкувато, що вже говорити про салон літака.

Навушники

Ви скажете, що в салонах видають навушники, і будете абсолютно праві. Але, по-перше, вони не дуже зручні, по-друге, ними користується чимало людей, що не зовсім гігієнічно. І така опція доступна не в усіх авіаліній. Якщо ви збираєтеся забезпечити собі максимальний комфорт, то повинні починати з дрібниць. Що може бути краще, ніж заснути під заспокійливу музику або приємний голос людини, що озвучує аудіокнигу.

Цінні речі

Дослідження психологів підтвердили, що одним з факторів, що заважають сну в літаку, є турбота про багаж. Тому краще взяти всі цінні речі, які помістяться в ручну поклажу, з собою. Так ви позбавите себе від думок про збереження того чи іншого предмета.

Зручне положення

Коли ви відкинули сидіння, пом'якшили тиск на поперек і поклали подушку, саме час потурбуватися про зручне положення тіла. У цьому питанні важливу роль відіграє положення ніг. Витягніть їх і трохи зігніть, намагайтеся не схрещувати кінцівки. Найкраще трохи підняти стопи, поставивши під них сумку. Створіть свій простір, який дозволить вам відчувати себе комфортно.

Додаткові поради

Ще одним важливим моментом буде час перельоту. Краще вибирати нічний рейс, коли організму нічого не залишається, окрім як відпочивати. Не соромтеся повідомляти сусідам, що ви хочете поспати, це можна зробити не безпосередньо, просто прикріпивши до одягу бейдж «Не турбувати». Якщо з вами на борту дитина, спочатку покладіть спати його, і тільки переконавшись, що чадо міцно спить, самі приступайте до виконання вищевикладених порад. Щоб малюк заснув швидше, візьміть йому піжаму, подушку і ковдру, також прихопіть улюблену м'яку іграшку.

Важливо! Не забудьте виставити будильник на телефоні, розрахувавши час, який необхідний вам для того, щоб прийти в «робочий» стан. Тут кожен визначається самостійно, одним вистачить 15 хвилин, щоб бути «огірочком», іншим необхідно від 30 хвилин до години.

Чого робити не можна?

Існує думка, що алкоголь допомагає розслабитися під час польоту. Однак, як на землі, так і в повітрі на кожну людину він має різний вплив. Часто, замість стану спокою, людина впадає в буйство, і тоді в мережі з'являється нове відео про бешкетників в салоні. Це ж стосується і снодійного. Звичайно, седативні речовини допомагають заснути, але якщо сон перерветься раніше рекомендованого часу, то ви будете почувати себе максимально дискомфортно. Більшість лікарів і психологів радять утриматися від прийому снодійного під час польоту. Варто враховувати і ризик виникнення непередбачених ситуацій, коли може знадобитися евакуація. В цьому випадку вам слід бути в тонусі, що неможливо після прийому заспокійливого. Як вже було сказано вище - не варто вибирати незручний одяг і наїдатися до і під час перельоту.

Впевнені, наші поради допоможуть вам комфортно відпочити в літаку, після чого ви ступите на землю бадьорими і в піднесеному настрої!

Кешбек зараховується у вигляді бонусів на рахунок учасника програми лояльності:

  1. Активний через 14 днів після начислення.
  2. Баланс можна перевірити в особистому кабінеті у розділі «Загальна інформація»
  3. Накопиченими бонусами можливо оплатити до 50% вартості наступної покупки.