Клатч - характерні особливості та правила вибору

У нашій країні мода на клатч прийшла близько 10 років тому, коли цей аксесуар викликав справжній фурор. Зараз він переживає другий розквіт, хоча на заході клатчем доповнюють свій образ вже не одне десятиліття. Що ж такого особливого в цьому елегантному аксесуарі, і чим він відрізняється від сумочки? Зараз ми відповімо на ці питання, а також розповімо про види клатчей і особливості їх вибору.

Що таке клатч?

Сумка-клатч

Якщо перекладати дослівно, то слово клатч (clutch) перекладається з англійської мови - схопити. Говорячи простіше - це невелика сумочка, яку ви можете взяти в руку, обхопивши долонею. Практично всі клатчі виготовляються в пласкій формі, що тільки збільшує зручність носіння, деякі моделі можуть оснащуватися ручками або тонкими ремінцями, які зазвичай ховаються всередину аксесуара. Перші клатчі носили тільки з вечірніми нарядами, сьогодні ж вони можуть доповнити і повсякденний образ.

Якщо говорити про види сучасних клатчей, то їх можна розділити на:

  • класичні (вечірні);
  • ділові;
  • повсякденні;
  • весільні;
  • молодіжні.

Вечірній аксесуар підбирають до відповідного наряду. Його можна взяти як на вечірку, так і в театр. На корпоративі він дозволить підкреслити вишуканий стиль перед співробітниками, а в театрі стане «сховищем» для маленьких жіночих помічниць: губної помади, підводки і маленького флакончика парфумів. Ну і телефон з театральним біноклем буде де розмістити. Вибираючи вечірній аксесуар, намагайтеся підкреслити їм не стільки одяг, скільки власний характер. Сьогодні виробники пропонують безліч аксесуарів в різних формах. Це можуть бути клатчі з текстилю з привабливою фурнітурою або сумочки, обрамлені хутром для зимового сезону.

Жіночі моделі в діловому стилі найчастіше характеризуються строгістю ліній і мінімальною кількістю декору. При цьому вони можуть бути виготовлені як в темних відтінках (чорний, синій, коричневий), так і в пастельних тонах (бежевий, крем), особливо якщо ви хочете створити контраст з діловим костюмом. Найчастіше, основним матеріалом ділового клатча є шкіра, але також зустрічаються текстильні моделі. За допомогою цього аксесуара ви зможете створити перше враження: для прагматичного способу підійде прямокутна сумочка, показати уявну слабкість допоможе клатч з ажурними вставками.

Повсякденні і молодіжні моделі дещо подібні. Єдина відмінність в різноманітті кольору, який підходить для молодіжних аксесуарів. Багато брендів випускають вироби з яскравими принтами. Якщо для ділових і вечірніх моделей властива монохромність, то повсякденні клатчі можуть поєднувати в собі два і більше кольорів. Головне не перестаратися з оригінальністю, щоб ваша сумочка здалеку не була схожа на папугу. При цьому такі клатчі славляться своєю універсальністю, і підходять як до сукні, так і до джинсів.

Весільні клатчі використовуються тільки один раз. Звичайно ж, їх колір білий, хоча бувають винятки. Такі вироби підкреслюють крихкість нареченої і надають образу невагомості. Але і практичну складову забувати не варто, там завжди можна заховати трохи косметики для того, щоб підправити макіяж.

Чим клатч відрізняється від сумки?

Є дві концептуальні відмінності між клатчем і сумочкою:

  • ремінець;
  • габарити.

Ви можете сказати, що деякі клатчі також оснащуються ремінцями. Однак вони у них знімні і практично ніколи не використовуються. Що стосується сумочок ридикюлів, то вони хоч і носяться в руках, але відрізняються набагато більшими габаритами. Ридикюлі вважаються повсякденним аксесуаром, тоді як клатч додає вашому образу вишуканості. Складно уявити дівчину на званому вечорі або в залі театру з сумкою через плече. Це ж стосується і бізнес леді, якій навряд чи підійде сумочка округлої форми. А строгий прямокутний клатч, де буде зберігатися все необхідне, стане найбільш вдалим вибором.

Клатч для чоловіків

Неправильно думати, що сумочка-клатч підходить тільки для жінок. Багато брендів випускають чоловічі моделі, які користуються величезним попитом у сильної половини людства. Популярність чоловічих виробів настільки велика, що вони починають витісняти гаманці і барсетки. Їх головна перевага полягає в розмірах, вони ширші за гаманці, при цьому не такі громіздкі в порівнянні з барсеткою.

Також серед переваг чоловічого клатча варто назвати велику кількість відсіків. Там можна зберігати не тільки гроші та банківські картки, але також впорядковано розкласти документи, смартфон і навіть ключі від автомобіля. До того ж, це досить статусна річ. Чоловічий клатч чорного кольору з натуральної шкіри виглядає не тільки дорого, але і стильно. Цього не можна сказати про барсетку, яка стала пережитком кінця 90-х років минулого століття. Сьогодні чоловік виглядає з нею швидше комічно, виступаючи в очах ділових людей таким собі «динозавром» з давно забутих часів.

Правила вибору клатча

Вибір чоловічих і жіночих моделей буде значно відрізнятися. Чоловікам потрібно звертати увагу на такі параметри:

  • універсальність - аксесуар повинен однаково гармонійно поєднуватися як з діловим костюмом, так і з одягом в стилі кежуал;
  • практичність - виріб не повинний бути марким і яскравим;
  • якість - варто звертати увагу не тільки на якість шкіри або іншого матеріалу, але і на фурнітуру (блискавка, застібки, замок);
  • місткість - є просте правило, коли чоловік бере з собою клатч, його кишені повинні бути порожні.

І останній критерій - стиль. Моделі з заклепками або контрастною прострочкою виглядатимуть смішно. Краще віддати перевагу мінімалізму і строгості.

Так як варіантів жіночих клатчей набагато більше, то і критерії їх вибору будуть значно відрізнятися. Тут мову варто вести не стільки про правила вибору, скільки про підбір аксесуара до конкретного образу. Є неписані правила, які варто дотримувати при виході у світ:

  • Уникайте носіння клатча з одягом в спортивному стилі, навіть якщо деякі модні будинки пропонують такі поєднання.
  • Не варто підбирати аксесуар і наряд колір в колір (виняток - весільні моделі). Це ж стосується контрастності, найкраще підбирати сумочку в тон одягу (на кілька відтінків світліше або темніше).
  • Якщо все-таки вам хочеться створити контраст, то доповніть сумочку іншим аксесуаром такого ж кольору. Це може бути взуття, ремінь, головний убір або окуляри.
  • Чим більше декору на одязі, тим менше його повинно бути у клатчі. Помірність - попутниця стилю.

Тепер ви знаєте, що таке клатч і з чим його носити. Вибір за вами, вперед!

Кешбек зараховується у вигляді бонусів на рахунок учасника програми лояльності:

  1. Активний через 14 днів після начислення.
  2. Баланс можна перевірити в особистому кабінеті у розділі «Загальна інформація»
  3. Накопиченими бонусами можливо оплатити до 50% вартості наступної покупки.