Як почистити шкіряну сумку від бруду, пилу, плям?

Вироби з натуральної шкіри, такі як сумки, валізи, рюкзаки, кожен день піддаються різним забрудненням. Догляд за шкіряною річчю є запорукою її довговічності. Однак шкіра має низку особливостей, через які стандартні способи очищення сумок категорично не підходять. Ми розкриємо всі секрети догляду за шкіряними сумками, щоб улюблений аксесуар довго служив і радував око.

Забруднення шкіряних сумок

Відкрита сумка із зеленої шкіри

Перш ніж розібратися з доглядом, пропонуємо ознайомитися з основними причинами забруднення шкіряних сумок та рюкзаків. Часто при використанні аксесуарів в офісах і на ділових зустрічах з'являються смуги від кулькових ручок. Популярними забруднювачами також є особисті засоби догляду і косметика. Перевірте свої аксесуари - і цілком ймовірно, що виявите сліди туші, помади або тонального крему.

Якщо в будинку є дитина, майже неминуча поява красивих малюнків на улюбленій шкіряній сумці, особливо якщо вона світлого кольору.

Цей перелік дуже широкий, і можна ще довго перераховувати можливі забруднення на шкіряних виробах:

  • жирні плями;
  • потемніння;
  • потертості;
  • сліди в місцях заломів;
  • шар пилу;
  • сліди від джинсового одягу.

Незважаючи на таку велику кількість можливих забруднень, це не привід відмовлятися від придбання аксесуара. З кожною недосконалістю можна боротися, і при правильному догляді сумка довго прослужить.

Як почистити шкіряну сумку в домашніх умовах

Щоб очистити улюблену сумку від забруднення в домашніх умовах, необхідно пам'ятати кілька базових правил, так як шкіра - особливий матеріал, який вимагає дбайливого догляду.

При чищенні будь-якими засобами, детальніше про які ми розповімо нижче, слід знати, що сумку не можна надмірно мочити, тобто не варто тримати її під проточною водою. При рясному пропитуванні рідиною шкіра псується. Також, незалежно від використовуваного засобу, наносити його слід лише м'якою тканиною або губкою. Таким чином вдасться уникнути додаткових ушкоджень шкіри у вигляді подряпин.

Очищення за допомогою пральної машинки категорично заборонено. Незважаючи на те, що деякі виробники дозволяють прання в делікатному режимі і при температурі не вище 30 градусів Цельсія, ми не рекомендуємо цього робити. Навіть якісні шкіряні вироби можуть деформуватися, через що доведеться з ними попрощатися.

Уникайте використання сильних миючих засобів та розчинників, таких як ацетон або гас. Вони можуть пошкодити шкіру, зробити її тьмяною та вицвілою. Не залишайте сумку під впливом прямих сонячних променів. Ультрафіолетові промені можуть викликати вицвітання шкіри і робити її більш схильною до руйнування. Зберігайте сумку в прохолодному та сухому місці, переважно у темній шафі або сумці.

І найголовніше – не ігноруйте інструкції виробника. Кожна шкіряна сумка може мати свої особливості догляду. Уважно читайте інструкції від виробника та дотримуйтесь рекомендацій, щоб зберегти красу та довговічність вашої сумки.

Засоби для чищення шкіряної сумки

Для кожного типу забруднення є свої найбільш дієві засоби. Ділимося, чим почистити шкіряну сумку в кожному окремому випадку, щоб ви могли дати сумці друге життя.

Щоб видалити пил, бруд від рук і сліди пальців, необхідно буде скористатися милом, нашатирним спиртом і провести наступні дії.

  1. Розвести в трохи теплій воді тирсу господарського мила (приблизно 10 грам) і нашатирний спирт.
  2. Отриманим розчином пройтися по шкіряному виробу.
  3. Залишки рідини і розводи витерти чистою сухою губкою.
  4. Нанести зволожувач (наприклад, гліцерин або крем для рук).

Такий розчин також підходить для видалення слідів ручки на сумках і різних неглибоких потертостей.

Щоб усунути плями жиру, ефективним буде миючий засіб для посуду. При цьому зазначаємо, що сильно агресивні миючі речовини використовувати не варто. Алгоритм дій при такому чищенні такий:

  1. Шматочком чистої м'якої тканини або ватним диском нанесіть миючий засіб на плями жиру.
  2. Зверху прикладіть харчову плівку і залиште на 30 хвилин, це посилить ефект.
  3. Після видаліть засіб з сумки чистою вологою тканиною.
  4. На завершення насухо протріть аксесуар і зволожите його засобами, які ми наводили, як приклад вище.

Також з жиром відмінно справляється крохмаль. В якості альтернативи підійдуть дитяча присипка, тальк, тобто все, що добре вбирає жир. Після нанесення цих засобів обробіть сумку мильним розчином і насухо витріть.

Іноді трапляються особливо важкі випадки забруднення шкіряних сумок і валіз - фарбою або машинним маслом. Як і у випадку з одягом, для видалення можна застосувати очищений бензин. Не рекомендуємо використовувати цей засіб для очищення натуральної шкіри, так як велика ймовірність, що розчин просто роз'їсть її. Але на виробах зі штучної щільної шкіри можна спробувати.

Рекомендуємо перед тим, як почистити шкіряну сумку, зробити дані маніпуляції з невеликим примірником матеріалу, з якого виготовлена сумка. Якщо такий відсутній, для початку спробуйте очистити подібним чином маленьку і непомітну частину.

Також ви можете придбати магазинні готові засоби для очищення, попередньо проконсультувавшись на рахунок відповідного саме вашому аксесуару.

Особливості очищення виробів з кольорової шкіри

При чищенні в домашніх умовах також рекомендуємо вивчити особливості очищення шкіри різного кольору. Засоби для темних і світлих виробів абсолютно різні. Темну річ ні в якому разі не можна вибілювати, в той час як світлу - не можна чистити занадто в'язкими жирними речовинами. Кольорові сумки слід очищати з окремою увагою до збереження яскравості кольору.

Способи як почистити світлу шкіряну сумку:

  • перекис водню дозволить відмити білу шкіру від яскравих плям, таких як забруднення від губної помади або кольорового олівця;
  • сік лимона також допоможе в очищенні: видавіть його на шматочок м'якої тканини або ватний диск і прикладіть на темну пляму;
  • ластиком можна видалити сліди від олівця або ручки на білій шкірі (важливим фактором є чистота гумки, інакше можливо нанести нові смуги);
  • міцелярна вода або будь-який тонік для демакіяжу видалять сліди косметики;
  • розчин молока і яєчних білків при нанесенні на виріб зі світлої шкіри відмінно впорається із забрудненнями.

Зазначені засоби категорично заборонено використовувати при очищенні речей зі шкіри темних або яскравих відтінків.

В очищенні сумок зі шкіряних матеріалів темних тонів добре допомагає кавова гуща. З даним методом слід поводитися обережно, щоб не пошкодити тонку шкіру. Використовувати каву потрібно в невеликій кількості: однієї чайної ложки вистачить для очищення сумки середнього розміру. Наносити гущу рекомендується плавними рухами. Далі сумку слід очистити вологою чистою м'якою тканиною, після чого протерти сухою.

Для аксесуарів яскравих кольорів, наприклад, червоного, краще застосовувати нейтральні миючі засоби, не передбачені для очищення білих або чорних сумок. Таким безпечним методом є очистка шкіри за допомогою мильного розчину.

Пам'ятайте, що забороняється використовувати засоби для очищення шкіри білого кольору на темних сумках, і навпаки. Інакше ушкоджень аксесуарів не уникнути.

Очищення ручок на сумці

Засоби для очищення ручок шкіряної сумки повинні відповідати матеріалу і бути використані відповідно до інструкцій вище. У разі, якщо колір або структура шкіри, задіяної для виготовлення ручок, відрізняються від використаної для самої сумки, слід застосовувати різні засоби очищення.

Рекомендуємо приділяти догляду за ручками сумки більш ретельну увагу і чистити їх частіше, ніж весь виріб. Дані елементи частіше в контакті з руками, тому і швидше брудняться.

Догляд за внутрішньою частиною сумки

Для очищення внутрішньої частини, тобто її підкладки, часто можна використовувати звичайні засоби для прання речей - пральне мило або порошок. Однак є особливості для аксесуарів зі шкіри:

  • не варто занадто мочити тканину всередині сумки, щоб вона не просякла водою шкіру;
  • особливу увагу слід приділити сушінню підкладки, при цьому потрібно стежити, щоб сумка не деформувалася.

Дотримуючись наданих рекомендацій, ви з легкістю впораєтеся з очищенням аксесуарів зі шкіри в домашніх умовах. Не забувайте про різницю між застосуванням різних засобів чищення. Який би новий метод очищення ви не вибрали, протестуйте його на невеликому і непомітному шматочку, перш ніж чистити або прати весь виріб.

Кешбек зараховується у вигляді бонусів на рахунок учасника програми лояльності:

  1. Активний через 14 днів після начислення.
  2. Баланс можна перевірити в особистому кабінеті у розділі «Загальна інформація»
  3. Накопиченими бонусами можливо оплатити до 50% вартості наступної покупки.