Як обрати шкільний рюкзак першокласнику?

Рюкзак - зручна річ для всіх. Тому що рюкзаки та ранці відрізняються місткістю при зовнішній естетичності. Вони не здаються величезними або неосяжними, але при цьому в них легко помістити всі потрібні речі та предмети.

Лікарі до того ж давно підтвердили перевагу рюкзаків перед сумкою або портфелем на одне плече: навантаження рівномірно розподіляється на плечі, постава випрямляється сама собою. А ось вага рюкзака як би відтягує спину і плечі назад, через що послаблюється навантаження на легені.

Особливо це важливо для школяра, який тільки починає свій шлях до школи, кожен день йому належить носити з собою зошити і підручники. Тому варто заздалегідь подбати про його комфорт і здоров'я.

Але ось перед батьками постає інше питання: як правильно вибрати якісний рюкзак для першокласника. Розберемося з цим питанням, щоб не виникало труднощів.

Які параметри рюкзака враховують: вага, розмір

ДСТУ передбачає особливі правила при виготовленні рюкзаків для учнів початкової школи. Відповідно до них портфелі для 1 класу по масі не повинні перевищувати одного кілограма.

Але при цьому батькам потрібно ще й стежити за наповненням вже купленого рюкзака. Так, його маса в цілому не повинна перевищувати 10% від ваги самої дитини. Інакше постраждає не тільки спина, але може зіпсуватися і здоров'я школяра в цілому.

Частою помилкою батьків стає рішення купити першокласнику рюкзак на виріст, думаючи, що і в четвертому класі він прекрасно помістить туди своє канцелярське приладдя.

Виробники склали загальну таблицю розмірів, по якій можна обчислити необхідні вам розміри рюкзаків в залежності від параметрів самої дитини:

Дитячий рюкзак

  • при зрості до 1 метра підходить рюкзак розміром XXS;
  • зріст 100-115 см — XS;
  • 115-130 см — S;
  • 130-145 см — M;
  • 145-175 см — L;
  • для підлітків вище 175 см підходить розмір XL.

За допомогою такої таблиці ви не помилитеся у виборі ранця для учня 1 класу. Для нього підходить обсяг близько 11-13 літрів. Цього цілком достатньо для перенесення підручників і зошитів.

Хоча розмір ще залежить і від школи, де вчиться ваша дитина. Тому що технологічне обладнання дозволяє використовувати невелику за розміром сумку, щоб вмістити туди всього лише планшет. А ось якщо дитина регулярно відвідує додаткові спортивні гуртки, танці, то йому потрібен об'ємний ранець для першокласника, в якому поміститься змінний одяг і взуття.

Особливості пошиття ранців

Наступний пункт, на який варто звернути увагу, - ширина та матеріал лямок, нагрудний ремінь, використані матеріали та інші особливості конструкції і пошиття.

Які бувають лямки?

Хороша лямка для шкільного рюкзака повинна повторювати силует букви S, тоді ранець щільно прилягає до спини, а навантаження рівномірно розподіляється по хребту. Така модель підходить не тільки для першокласників, а й для старших учнів.

Для малюків важлива і ширина цієї лямки - досить 4-5 сантиметрів. Цей параметр теж допомагає розподіляти масу вантажу і підтримувати баланс. Тому що в протилежному випадку передавлюються судини, виникають головні болі і неприємні відчуття в м'язах.

Для лямок зазвичай використовують щільну тканину з одного боку, а зі зворотного (внутрішнього) додають сітчастий матеріал. Таке рішення має кілька переваг:

  • присутня циркуляція повітря;
  • спітніти дійсно стає складно;
  • забезпечує хороше зчеплення і не ковзає по одягу.

Тому звертайте увагу на лямки: від них безпосередньо залежить комфорт дитини.

Нагрудний ремінь

Шкільні рюкзаки з нагрудним ременем стали робити порівняно недавно, взяли цю новинку з туристичного аналога. Такі елементи значно знижують тиск на спину і запобігають ковзанню ранця по тілу. Виходить, що він щільно прилягає до спини і не заважає дитині.

Ще одна важлива деталь, яку бажано враховувати під час купівлі хорошого рюкзака, - світловідбиваючі елементи. Вони вшиваються в бічні або торцеву частину рюкзака. Статистика показує, що такий матеріал в 6 разів знижує ймовірність ДТП за участю пішоходів.

Ортопедична спинка: переваги

Найважливіший елемент гарного ранця для учня молодших класів - ортопедична спинка. З її допомогою дитина не горбиться. Саме в цьому віці кістки формуються і зміцнюються, тому важливо не заробити собі проблем з хребтом.

Якщо ортопедична спинка зроблена якісно, то це істотно зменшує ризик виникнення хвороб у школяра. До того ж дитина просто так не стане справжнім школярем, який тягає з собою відразу багато підручників. В такому випадку портфель для першокласників з ортопедичною спинкою стає надійною опорою для його спини.

Які моделі рюкзаків вибирають?

Зручні лямки та спинка для рюкзака

Найбільш популярні варіанти для першокласників:

  • ранець з Міккі Маусом - красивий, легкий і місткий;
  • рюкзак першокласника з їжачком, який виглядає не тільки круто, але завдяки фурнітурі ще і зручний для використання;
  • просто та зі смаком - однотонний рюкзак для дівчинки стане улюбленим аксесуаром.

Ви можете обрати однотонний та різнокольоровий дизайн для шкільного ранця. Кожен з них ідеально підкреслить індивідуальність дитини.

Підібрати ранець для першокласника нескладно, якщо враховувати всі переваги малюка та вміло поєднувати їх із комфортними умовами. Коли вибираєте рюкзак, зверніть увагу на всі елементи та фурнітуру конструкції, щоб купити ранець для першокласника, який повністю відповідає його потребам та уподобанням.

Кешбек зараховується у вигляді бонусів на рахунок учасника програми лояльності:

  1. Активний через 14 днів після начислення.
  2. Баланс можна перевірити в особистому кабінеті у розділі «Загальна інформація»
  3. Накопиченими бонусами можливо оплатити до 50% вартості наступної покупки.